TKD YAYINLARI

Dünya Kalp Günü'nde "Türkiye Kalbi İçin Pedallamaya" başladı.

tkd.org.tr


Her Eylül ayının son Pazar günü gibi 29 Eylül de Dünya Kalp Federasyonu (WHF) öncülüğünde, tüm üye kardiyoloji örgütlerince tüm ülkelerde Dünya Kalp Günü olarak kutlandı.

Bu yılın sloganı “Sağlıklı Kalpler İçin Çıktık Yola” idi. Çünkü, bilindiği gibi, kalp ve damar hastalıklarının yüzde 85’i insanların yanlış yaşam tercihleri sonucunda kendi kendilerine yarattıkları hastalıklardır ve

  • Sigarayı bırakarak
  • Dengeli beslenerek
  • Fazla kilolardan kurtularak
  • Düzeni ve sürekli egzersiz yaparak
  • Tuz ve şeker tüketimini azaltıp sağlıklı sınırlar altına çekerek
  • Alkolden uzak durarak
  • Periyodik sağlık kontrollerinden geçip uzman hekimlerin önerilerini uygulayarak

önlenebilir. İşte bu nedenle de Avrupa Kalp Sağlığı Sözleşmesi “Her Avrupalının 65 yaşına dek kalp ve damar hastalığına yakalanmadan yaşama hakkı” olduğunu belirtiyor.

Bu yılın ana teması: Düzenli Egzersiz
İşte bu nedenlerle, her Dünya Kalp Günü’nde bir konu ön plana çıkarılıyor. Bu yılın ana teması da “Düzenli Egzersiz” bunu anlatmak için seçilen slogan da “Sağlıklı Kalpler İçin Çıktık Yola” idi.

Türkiye’de de TKD ve Bisikletliler Derneği’nin Kalbin İçin Pedalla grubu aynı amaçla İstanbul’da Sirkeci-Sarıyer Bisiklet Koşusu ile bir kampanya başlattı.

Bisiklet sevdalılarının hızlı iç iletişimiyle yurt çapında bir harekete dönüşen Kalbin İçin Pedalla etkinliği bu yıl aynı anda İstanbul’un yanı sıra

  • Antalya – Finike
  • Aydın – Kuşadası
  • Balıkesir – Burhaniye, Edremit
  • Gaziantep
  • Hatay
  • İzmir – Güzelçamlı
  • Kayseri
  • Mersin
  • Samsun’da koşuldu.

Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz koşu başlamadan önce yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bisiklet tüm dünyada hem bir sağlık simgesi, hem hava kirliliği ve trafik sorununa karşı önemli bir çözüm hem de yakıt tasarrufu simgesidir. Sağlık Bakanlığı 2006’da Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte Obeziteye Karşı Mücadele Sözleşmesi imzaladı. Kalp ve damar sağlığı için düzenli egzersiz kapsamında bisikleti öneriyor. Şimdiye dek görüştüğümüz tüm yetkililer bisikletin yararlarını biliyorlar ama hala kentlerimizde bisiklet şeritleri açılmadı, sürücülerimiz hala bisikletin bir taşıt olduğunun farkında değil. Sağlık, İçişleri, Ulaştırma ve Milli Eğitim Bakanlarıyla görüşmelerimiz sürüyor. Yakında İlköğretimde bisiklet kullanmanın seçmeli ders olarak duyurulacağının sözünü aldık. Yakın gelecekte daha çok sayıda bisikletli, daha da güven içinde trafiğe çıkacak.”

Kalbin İçin Pedalla Grubu lideri Şahidin Aydemir ise “12 yıl önce baypas ameliyatı oldum. Kendimi yarım insan sayıp bir köşeye çekilmek yerine bisikletimin selesine oturdum ve daha önce otomobille geçtiğim yolları bisikletle aşmaya koyuldum. Hem sağlığımı koruyorum, hem yaşamın tadına varıyorum, hem de benim gibi ameliyatlar geçiren herkese yeni bir yaklaşımı davranışlarımla öneriyorum,” dedi.

TKD Genel Müdürü Ahmet Ünver de kalp ve damar sağlığı açısından düzenli egzersizin önemini; tüm dünyada ölümlerin yarıya yakınından sorumlu olan kalp ve damar hastalıklarından korunmanın tedaviden daha kolay, zahmetsiz, ucuz ve zevkli olduğunu anlattı.

İstanbul’da Sirkeci önünde toplanıp özel yeleklerini giyen 400 bisikletli; önce Eski Milli Antrenör Helmut Genwisch, Eski Şampiyon Kudret Er tarafından selamlandı ve 10.30’da hareket etti.

8 yaşından 80 yaşına erkek-kadın coşkulu bir grup
Bu şenlikli etkinliğe katılanlar arasında yaşı 80’in üstünde olanlar vardı. Bunlar arasında ilk dikkati çeken, 1976-79 yıllarında Türk Milli Bisiklet Takımının antrenörlüğünü yapan Helmut Genwisch’ti. 83 yaşındaki Genwisch bisikletiyle bu etkinliğe katılmak için Almanya’dan gelmişti. Eski milli sporculardan, eski şampiyonlardan 80 yaşındaki Kudret Er ile akranı Bülent Birson da dikkat çeken bisikletçilerdendi.

Bazı katılımcıların küçük çocuklarıyla, bazılarının köpekleriyle, bazılarının aileleriyle katıldığı yarışmasız koşuya bir ambulans, bir teknik destek aracı ve yorulabilecek katılımcılar için bir minibüs eşlik etti. Trafik polislerinin güvenliğini sağladığı bisikletliler sağ şeritten konvoy halinde, birbirlerinden kopmadan Sarıyer Haydar Aliyev Parkı’na dek pedal bastılar.

Sıcak ve güzel bir İstanbul havasında, keyifli bir bisiklet yolculuğundan sonra bisikletlileri Sarıyer Belediye Başkanlığınca hazırlanan ikramlar karşıladı. Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Ayber “Gelecek yıl Dünya Kalp Günü’nde sizleri yeniden Kalbiniz İçin Pedallamaya ve Sarıyer’de Belediyemizin Balık-Ekmek Şölenine davet ediyorum,” dedi.

Bisikletliler Derneği ve Kalbin İçin Pedalla Grubu tüm yurt çapındaki etkinliklerinde Türk Kardiyoloji Derneği ile işbirliği içinde pedal basmaya devam edecek.