HT Bülteni Yıl: 2018 Sayı: 6


Hipertansiyon Çalýþma Grubu
Yönetim Kurulu


Baþkan:
Dr. Mehmet Akif Düzenli

Y.K. adýna Koordinatör:
Dr. Ertuðrul Okuyan

Y.K. adýna Koordinatör:
Dr. Fahriye Vatansever Aðca

Üyeler
 Dr. Hülya Çiçekçioðlu
 Dr. Sadýk Volkan Emren
 Dr. Alparslan Kurtul
 Dr. Veysel Oktay
 Dr. Sevgi Özcan




6--66--6

HT Bülteni - Son Söz (Prof. Dr. Cevat Kırma)Son Söz

HT BÜLTENİ

Hipertansiyon (HT) çalışma grubumuzun yeni seçilen baÅŸkan ve üyelerini  tebrik eder ve çalışmalarında baÅŸarılar dilerim. Hipertansiyon tüm dünyada en önde gelen saÄŸlığı problemlerindendir.   Akut ve kronik organ yetersizliÄŸine neden olan HT'un bu komplikasyonlara yol açmadan tedavi edilmesinin insan refah ve saÄŸlığının saÄŸlanması, komplikasyonların ve organ yetersizliklerinin maliyet yüklerinin azaltılması açısından önemli olduÄŸu açıktır. Hipertansiyon tanısı önemli olmakla birlikte daha önemli olan hastanın tedavi edilmesidir. Buna raÄŸmen ülkemizde ve tüm dünyada  farkındalık, tanı konma, tedavi alan ve kan basıncı kontrol altına alınabilen hasta sayısı beklenenin çok altındadır.  Bunun en önemli sebeplerinden biri hastalarımızın çoÄŸunlukla HT’u bir hastalık olarak görmemeleridir.  Ülkemizde HT’u hastalık olarak görenlerin  oranı %10’un altındadır. Topluma HT'un hastalık olduÄŸunu anlatmak ve kötü sonuçlarının tedavi ile engelenebileceÄŸi konusunda bilgilendirmek en önemli görevlerimizdendir.

Patent2  çalışmasına göre ülkemizde HT tanısı alıp tedavi alan hasta oranı %47 olup  tedavi  alanların ancak %54’ünde  kan basıncı kontrol altına alınabilmektedir. Sonuç olarak tanı konan hastaların neredeyse dörtte birinde hedeflere ulaşılabilmektedir.

Bu nedenle hasta motivasyonunun saÄŸlanması ile ilgili çalışmalar yapılmalıdır. Son dönemlerde gıda ve sanayi bakanlığının aldığı tedbirlerle unlu mamullerde tuz kullanımı azaltılmıştır. Ek olarak halka açık restaurant, kafe vb yerlerde masada tuzlukların kaldırılması, eve yapılan yemek servislerde küçük paketlerde menüye eklenen tuzların kısıtlanması ile ilgili tedbirler alınması, bisküvi,cips vb unlu mamüllerin tuzlu formda üretiminin kısıtlanarak özellikle çocuk ve gençlerin az tuzlu damak tadının geliÅŸtirilmesi gereklidir. Ayrıca sigara paketlerinde olduÄŸu gibi tuzlu ürünlerin ambalajlarında tuz kısıtlanması ile ilgili görseller eklenmelidir. Bu düzenlemelerin kamu spotlarında hatırlatılması gibi çalışmalar yapılmalıdır. Bunların yanında  yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸikliklerinin saÄŸlanması için spor tesislerinin artırılması, izometrik egzersizlerin teÅŸvik edilmesi ve yemek porsiyonlarını  azaltılması gibi halka yönelik çalışmalar da yapılmalıdır.

Ayrıca hasta takiplerinin saÄŸlık profesyonelleri tarafından daha iyi izlenebilmesi için buna yönelik yazılımların geliÅŸtirilerek basitçe kullanılabilecek uygulamalara dönüÅŸtürülerek yaygınlaÅŸtırılması konusunda çalışmaların teÅŸvik edilmesi hasta uyumunu ve kan basıncı kontrol oranlarını artıracaktır.

Tüm bu önerilerin hayata geçirilmesinde baÅŸta HT çalışma grubu  olmak üzere tüm hekimlerimize ve diÄŸer saÄŸlık paydaÅŸlarımıza önemli görevler düÅŸmektedir.

Prof. Dr. Cevat Kırma



6--6

 2025 © Bu sitenin tüm haklarý Türk Kardiyoloji Derneðine aittir.