Kalp Yetersizliği Elektronik Haber Bülteni Yıl: 9 Sayı: 5 / 2017


Kalp Yetersizliği ÇG
Yönetim Kurulu


Başkan:
Hakan Altay
Üye
Barış Kılıçaslan
Üye
Özlem Yıldırımtürk
Üye
Şerafettin Demir


Sayı Sorumlusu:
Doç. Dr. Ahmet Çelik

Katkıda Bulunanlar:
Doç. Dr. Ahmet Çelik


ANKET

ANKET

Geçmiş anket sonuçları

Bülten İstek Formu


5--65

Plant-Based Diets Tied to Reduced HF Risk. AHA 2017 Kongresi, Anaheim, 11-15 Kasım 2017

KY Bülteni - Bitki-bazlı diyet Kalp Yetersizliği gelişme riskini azaltmaktadır (Doç. Dr. Ahmet Çelik)Bitki-bazlı diyet Kalp Yetersizliği gelişme riskini azaltmaktadır

Doç. Dr. Ahmet Çelik

Bitki-bazlı diyetin koroner arter hastalığı dışında kalp yetersizliği risk faktörlerine sahip olan hastalardaki koruyucu rolünü araştıran prospektif bir popülasyon çalışmasıdır.

Yazarlar REGARDS (Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke) çalışma kohortundaki 18000 hasta üzerinde yaptıkları anketle 5 sınıf beslenme ortaya koymuşlardır. 

Kolay diyet: Meksika ve Çin stili et ve fasülye karışımı yiyecek

Bitki-bazlı diyet: Meyve, sebze, meyve suyu, tahıl, balık ve kümes hayvanlarından zengin diyet

Tatlı diyet: Yağ eklenmiş, ekmek, çikolata, tatlılar, şekerli kahvaltı yiyecekleri

Güney diyeti: Yağ eklenmiş, taze yiyecek, organ ve işlem görmüş et, yağlı süt, yumurta/ yumurtalı ürünler

Alkol/salata diyeti: Bira, şarap, likör, yeşil lifli sebzeler, salata sosları, fındık, istiridye ve kahve


Bu diyetler arasında kalp hastalığına karşı koruyuculuğu olanların bitki-bazlı diyet ve güney diyeti olduğu, çoklu değişkenlerin uyarlanması sonrası güney diyetinin de istatistiksel anlamlılığını yitirdiği saptandı.

Bitki-bazlı diyetle beslenen hastalarda diğer tip diyetlerle beslenen hastalara göre kalp yetersizliği gelişme riskinin % 28 azaldığı saptandı (P <0.01).

Çalışmada hastaların sözel ifadelerine göre diyet tiplerinin belirlenmesinin çalışma için bias’a neden olduğu gerçeği unutulmamalıdır.



5--65

2008 - 2020 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.