Kalp Yetersizliği Elektronik Haber Bülteni Yıl: 5 Sayı: 3 / Nisan 2013


Kalp Yetersizliği ÇG
Yönetim Kurulu

Başkan:

Dr. Yüksel Çavuşoğlu
Önceki Başkan:
Dr. Ahmet Temizhan
Başkan Yardımcısı
Dr. Mehmet Birhan Yılmaz
Sekreter
Dr. İbrahim Sarı
Veznedar
Dr. M. Timur Selçuk

Nisan Sayısı
YAZARLAR
Prof Dr Birhan Yılmaz
Prof Dr Yüksel Çavuşoğlu
Dr Osman Beton

Sayı Sorumlusu
Prof.Dr. Birhan Yılmaz


ANKET

Geçmiş anket sonuçları

Bülten İstek Formu


KY Bülteni - Eskisehir Kalp Yetersizliği Aritmi Çalışma Grupları Ortak Toplantısı (Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz<br /> Konuk Uzman: Prof Dr Yüksel Çavuşoğlu)Eskisehir Kalp Yetersizliği Aritmi Çalışma Grupları Ortak Toplantısı

Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz
Konuk Uzman: Prof Dr Yüksel Çavuşoğlu


Soru: Bu sene KY&Aritmi çalışma grupları toplantısı 7-9 Haziran 2013 tarihleri arasında yine Eskişehir'de yapılacak. Neden Eskişehir?

2010 yılında Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Toplantısı Eskişehir’de yapılmıştı. Bu kalp yetersizliği toplantısı her yönüyle ilgi çekici, düzeyli ve akıllarda kalıcı bir toplantı olmuştu. 300’ü bulan katılımcı sayısı ile Kalp Yetersizliği toplantıları içinde en yüksek sayıya ulaşan toplantılardan bir tanesiydi. Uluslar arası katılımlarda sözkonusuydu. Toplantı sonrası çok olumlu geri bildirimler alındı. Ayrıca Eskişehir, şehir olarak son yıllarda ilgi çeken kentlerden biri. Istanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Konya, Antalya gibi hekim yoğunluğunun fazla olduğu mega kentlere yakınlığı ve kolay ulaşım bir başka avantajını oluşturuyor. İki büyük üniversitenin bulunduğu kent adeta öğrenci kenti atmosferinde. Şehir yaşamında bunu hissetmek mümkün. Tüm bu nedenler Eskişehir’i kongre ve toplantılar için çekim merkezi haline getiriyor. Nitekim Eskişehir son yıllarda giderek artan sayıda toplantı ve kongre organizasyonuna ev sahipliği yapıyor.

Soru: Bu seneki toplantı içeriğine dair ipuçları verir misiniz?

Bu yılki toplantıyı Aritmi çalışma grubu ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle toplantının niteliğine uygun olacak şekilde oturumların %50’i Kalp Yetersizliği ve Aritmi Ortak Oturumları olacak ve bu oturumlarda kalp yetersizliğinde supraventriküler ve ventriküler aritmiler, kalp yetersizliğinde atriyum fibrilasyonu, kalp yetersizliğinde ani ölümler, kardiyak resenkronizasyon tedavisi ve defibrilatör uygulamaları ile kalp yetersizliği ve aritmik acillerde tanı ve tedavi yaklaşımları tartışılacak. Geri kalan %50 oturumda ise her bir çalışma grubu paralel salonlarda kendi spesifik konularını gündeme taşıyacak. Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu olarak bu spesifik oturumlarda, kalp yetersizliğinde merak edilen tartışmalı konuları, akut kalp yetersizliğinde yeni farmakolojik tedavi ve cihaz uygulamalarını, ileri evre düşük EF’li olgularda zor durumlar ve zor kararları, diyastolik kalp yetersizliği tanı ve tedavisi, diüretik direnci, kardiyorenal sendrom tanı ve tedavisi, biyobelirteçlerin kullanımı, sağ kalp yetersizliğinde güncellemeleri konuşacağız.

Soru: Uluslararası işbirliği var mı?

Elbette. ESC Kalp Yetersizliği Birliği (HFA) ile bir ortak oturum yapacağız. Bu ortak oturum ESC-HFA ile işbirliği geliştirmemize de yardımcı olacaktır. Ortak oturumda 2012 ESC HFA Kalp Yetersizliği Kılavuzuna dayalı kalp yetersizliği tanı ve tedavisine yaklaşımlar konuşulacak. Toplantıya HFA’nın gelecek başkanı Gerosimos Flippatos ve HFA Ulusal Kalp Yetersizliği Çalışma Grupları Komitesi Başkanı Petar Seferoviç katılacak. Dr Flippatos’dan kalp yetersizliğinin 2013 güncellemesini de dinleme fırsatımız olacak. Dolayısıyla kaçırılmayacak bir ortak oturum olacak.

Soru: KY toplantılarının geleceği ile ilgili olarak ne düşünüyorsunuz?

Sağlık Bakanlığının Kongre katılım sınırlamaları ve finansal zorluklara karşın kalp yetersizliği toplantılarına ilginin artarak süreceğini düşünüyorum. Çünkü kalp yetersizliği prevalansı ve insidansı giderek artıyor. Hekimler önümüzdeki yıllarda daha fazla kalp yetersizliği hastasıyla baş başa kalacak ve mücadele etmek zorunda kalacak bu da kalp yetersizliğine yaklaşımla ilgili merakları arttıracaktır diye düşünüyorum. Halen kalp yetersizliğinde katedilecek çok mesafeler var. Sözkonusu kalp yetersizliği toplantılarının hekimlerin bu ihtiyaçlarına karşılık vereceğinden kuşku duymamak gerekir.

Soru: KY toplantılarının, araştırma işbirliği olanakları açısından bir rolü olmalı mı?

Bana göre zaten böyle bir rolü var. Bunların başında bu tür araştırmalar için motive edici bir role sahip. Bence en önemlisi de bu. Bu tür işbirliği için önce ilgi, dikkat ve heyecan gerekiyor. Bu toplantılar, resmi bilimsel program içinde yer almasa da yeni projelerin konuşulması ve çalışma organizasyonu adımlarının atılması için büyük fırsat. Kalp Yetersizliğine ilgi duyan kişilerin bulunduğu bu toplantılarda interaktif oturumlarla projeleri tartışmak, hayata geçirmek ve işbirliğine gitmek mümkün. Nitekim TKD içinde TAKTIK, Beta GenTurk, HiT-PoinT gibi büyük ve önemli kalp yetersizliği çalışmalarını yürüten Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu, bu tip toplantılarda projeleri gündeme taşıyarak sözkonusu çalışmaları başarıyla yürütmüştür.


Yorumunuzu yazabilirsiniz (TKD Kullanıcı girişi gerektirir):
An error occurred on the server when processing the URL. Please contact the system administrator.

If you are the system administrator please click here to find out more about this error.