Koroner Kalp Hastalığından Korunma ve Tedaviye İlişkin Ulusal Kılavuz

Koroner Kalp Hastalığından Korunmada Hiperlipidemilerin Diyetle Tedavisi

Birinci Basamak Diyeti
Günlük total kalori: İdeal kiloya getirecek ve bu kiloda devam ettirecek kadar olmalı.

Kolesterol: Günde 300 mg’ın altında

Total yağ alımı: Total kalori kaynağının %30’unu aşmayacak

Doymuş yağ alımı: Total kalorinin %8-10’unu aşmayacak

Doymuş / tekli doymamış / çoklu doymamış yağ oranı: 1 / 1 / 1

Total karbonhidrat alımı: Total kalorinin %55-60’ı (kompleks, lifli ve selülozlu tercih edilmeli)

Total protein alımı: Total kalorinin %12-15’i

Tuz: Hipertansiyon yoksa normal miktarda

Yumurta: Haftada en çok bir defa

Balık: Pullu türleri ve ızgara veya buğulama şekilleri tercih edilmeli

Sigara: İçilmeyecek

Alkol: Eğer içiliyorsa, haftada erkekler için 190 g, bayanlar için 130 g’ı geçmemelidir.

Bu diyette günlük et miktarı 150 g’ı geçmemeli, kırmızı et haftada 2 kez alınmalı, diğer günler derisi alınmış tavuk veya balık tercih edilmelidir. Karbonhidratların kompleks yapıda olanları, lif ve selülozdan zengin olanları tercih edilmelidir.

Birinci Basamak Diyeti
Günlük total kalori: İdeal kiloya getirecek ve bu kiloda devam ettirecek kadar olmalı.

Kolesterol: Günde 300 mg’ın altında

Total yağ alımı: Total kalori kaynağının %30’unu aşmayacak

Doymuş yağ alımı: Total kalorinin %8-10’unu aşmayacak

Doymuş / tekli doymamış / çoklu doymamış yağ oranı: 1 / 1 / 1

Total karbonhidrat alımı: Total kalorinin %55-60’ı (kompleks, lifli ve selülozlu tercih edilmeli)

Total protein alımı: Total kalorinin %12-15’i

Tuz: Hipertansiyon yoksa normal miktarda

Yumurta: Haftada en çok bir defa

Balık: Pullu türleri ve ızgara veya buğulama şekilleri tercih edilmeli

Sigara: İçilmeyecek

Alkol: Eğer içiliyorsa, haftada erkekler için 190 g, bayanlar için 130 g’ı geçmemelidir.

Bu diyette günlük et miktarı 150 g’ı geçmemeli, kırmızı et haftada 2 kez alınmalı, diğer günler derisi alınmış tavuk veya balık tercih edilmelidir. Karbonhidratların kompleks yapıda olanları, lif ve selülozdan zengin olanları tercih edilmelidir.

İkinci Basamak Diyeti
Birinci basamak diyetinden farklı olarak, doymuş yağ ve kolesterol alınması daha da kısıtlanır.

Günlük total kalori: İdeal kiloya getirecek ve sürdürecek kadar

Günlük kolesterol: 200 mg’dan az

Total yağ alımı: Total kalorinin %30’unu aşmayacak

Doymuş yağ alımı: Total kalorinin %7’sinden azını sağlamalı

Doymuş / tekli doymamış / çoklu doymamış yağ oranı: 0.5 / 0.5 / 1

Total karbonhidrat alımı: Total kalorinin %55-60’ı (şeker, total kalorinin %10’unu geçmeyecek)

Total protein alımı: Total kalorinin %10-20’si

Sigara: İçilmeyecek

Alkol: Eğer içiliyorsa, günde 30 g alkolü aşmayacak

Bu diyette yumurta yok. Günlük et miktarı 90 g olup derisi alınmış tavuk veya balık yenilir. Kırmızı et yenilmemelidir.

Beslenmede Öneriler
Haftanın belli günleri et yerine bitkisel protein kaynaklı kuru baklagiller (mercimek, fasülye, bezelye, barbunya, nohut v.s.) yenebilir.

Günde bir kibrit kutusu büyüklüğünde yağsız beyaz peynir, 1 bardak yağsız süt, 1 bardak yağsız yoğurt tüketilebilir.

Etsiz yeşil sebzeler bol miktarda yenebilir. Salatalarda yağ yerine limon+sarımsak veya 1-2 kaşık sulu yoğurt+sarımsak şeklinde soslar tercih edilebilir.

Yemek pişirirken tereyağ ve katı yağlar kullanılmamalı,

Basamak-1 ve Basamak-2 diyetlerinde önerilen oranlarda zeytinyağı+diğer bitkisel yağ karışımı kullanılmalıdır.

Lifli, selülozlu gıdalar bol tüketilebilir. Yeşil mercimek salata olarak verilmelidir.

Kaçınılması gereken besinler
Tereyağ, iç yağ, kuyruk yağı, yağlı peynirler, krema, kaymak, sakatat, pastırma, sucuk, salam, sosis, kremalı tatlılar, yağlı-yüksek kalorili unlu gıdalar.