TKD YAYINLARI
Skip Navigation Links
  • Dernek
  • Bültenler
  • Basın Bültenleri
  • 2010 Dünya Hipertansiyon Günü, 17 Mayıs 2010 / Basın Bülteni
  • 2010 Dünya Hipertansiyon Günü, 17 Mayıs 2010 / Basın Bülteni
  • 2010 Dünya Hipertansiyon Günü, 17 Mayıs 2010 / Basın Bülteni

    DÜNYA HİPERTANSİYON GÜNÜ
    17 MAYIS 2010
    DHG Basın Bülteni

    Türk Kardiyoloji Derneği Dünya Hipertansiyon Haftası’nda “Obeziteye dikkat” dedi ve ücretsiz tansiyon taraması başlattı

    Türk Kardiyoloji Derneği, Novartis işbirliğiyle düzenlediği “Dünya Hipertansiyon Haftası” etkinlikleriyle giderek yaygınlaşan obezite sorunu ve yüksek tansiyon arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor ve gökkuşağı tipi beslenme öneriyor. Hafta, İstanbul’da dikkat çekici sokak etkinlikleriyle kutlanıyor.

    Kalp ve damar hastalıkları konusunda, Türk halkını bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye yönelik sistematik çalışmalar yürüten Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), Dünya Hipertansiyon Haftası’nda Novartis’in desteğiyle İstanbul’un çeşitli bölgelerinde ücretsiz tansiyon taramasını ve bir dizi sürprizli sokak etkinliği başlattı.


    Prof.Dr. Oktay Ergene,   Prof.Dr. Ömer Kozan,   Prof.Dr. Sıddık Ülgen

    Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, Türk Kardiyoloji Derneği Gelecek Başkanı Prof. Dr. Ömer Kozan ve Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sıddık Ülgen’in katılımıyla yapılan basın toplantısında, gün geçtikçe yaygınlaşan obezite sorununa dikkat çekilerek; “Sağlıklı Kilo / Sağlıklı Kan Basıncı” temalı etkinlikler zinciri, Taksim’de başlatıldı.

    Dünya Hipertansiyon Haftası nedeniyle bir konuşma yapan Prof. Dr. Oktay Ergene, sağlıklı bir beden için sağlıklı kiloyu korumanın önemini değindi; “Aşırı kilo felç, kalp rahatsızlığı, anevrizma, tip 2 diyabet, kanser, böbrek yetersizliği gibi hastalıklara yol açabilen hipertansiyonun oluşmasına yol açar” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
    “Obezite, küreselleşen dünyanın bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Pek çok insan kırsal kesimden şehre kayarak Batılı yaşam tarzını benimsiyor; açık alan aktiviteleri yerini masa başı çalışmaya bırakıyor. Uzun ve stresli çalışma saatleri nedeniyle hareketsizleşen ve zaman darlığı yaşayan bireyler; doymuş yağ oranı yüksek, tuzlu, şekerli hızlı ve hazır yemeğe yöneliyor. Bu da obeziteyi tetikliyor. Sağlıklı bir beden için gereken sağlıklı kilo için diyet yapmak değil, sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek gerekiyor. Türk Kardiyoloji Derneği olarak, gök kuşağı renklerinde beslenmeyi, bol taze meyve ve sebze tüketmeyi ve fiziksel aktiviteyi ihmal etmemeyi öneriyoruz.”

    Sihirli aynalarda geleceğinizi görün!
    Hipertansiyon Haftası boyunca kamuoyunu hipertansiyon hakkında bilinçlendirmeyi ve bireyleri düzenli tansiyon kontrolüne yönlendirmeyi hedefleyen sokak aktiviteleri arasında ise sihirli aynalar ve pandomim gösterisi gibi sürpriz etkinlikler bulunuyor. Ayrıca kentin çeşitli yerlerinde cam fanuslara yerleştirilen insanlar ve bando takımıyla konuya dikkat çekilirken,  , metro istasyonlarından geçenler yürüyen merdiven ya da asansör yerine normal merdiven kullanmaya yönlendirilecek. Tansiyon ölçüm otobüsü ise hafta boyunca kenti dolaşmaya devam edecek. Sokak etkinlikleri 15-16 Mayıs tarihinde Beşiktaş iskelesinde, 17-18 Mayıs tarihinde Eminönü’nde ve 20 Mayıs tarihinde Kadıköy’de düzenlenecek.

    Dünya Hipertansiyon Haftası, Dünya Hipertansiyon Birliği (WHL) tarafından; hipertansiyonun inme, kalp ve böbrek hastalıklarına yol açan en büyük etken olduğuna dünya çapında dikkat çekmek; hastalığı önleme, tanılama ve tedavi yöntemlerindeki gelişmeleri duyurmak amacıyla 2005 yılında başlatıldı. Türk Kardiyoloji Derneği ise 2006 yılından bu yana Dünya Hipertansiyon Haftası’nda toplumun bilinç düzeyini artırmayı hedefleyen etkinlikler düzenliyor.


    Tarih Saat Tansiyon ölçüm otobüsü Aktivite
    14.05.2010 10.00 - 18.00 TAKSİM (İSTİKLAL CD. GİRİŞİ) Pandomim-bando
    15.05.2010 10.00 - 18.00 BEŞİKTAŞ (İSKELE İSPARK) Pandomim-bando
    16.05.2010 10.00 - 18.00 BEŞİKTAŞ (İSKELE İSPARK) Pandomim
    17.05.2010 10.00 - 18.00 EMİNÖNÜ (YENİ CAMİİ-ARAÇ CEBİ) Pandomim-bando
    18.05.2010 10.00 - 18.00 EMİNÖNÜ (YENİ CAMİİ-ARAÇ CEBİ) Pandomim
    19.05.2010 10.00 - 18.00 CEVAHİR ALIŞVERİŞ MERKEZİ Pandomim 
    20.05.2010 10.00 - 18.00 KADIKÖY İSKELE MEYDANI Pandomim