TKD YAYINLARI
Skip Navigation Links
  • Dernek
  • Bültenler
  • Basın Bültenleri
  • TKD'den Dünya Hipertansiyon Günü'nde yurttaşlarımıza çağrı: "DEĞERİNİ BİL"
  • TKD'den Dünya Hipertansiyon Günü'nde yurttaşlarımıza çağrı: "DEĞERİNİ BİL"


    ÜÇ KİŞİDEN BİRİNİN HİPERTANSİYON HASTASI OLDUĞU TÜRKİYE’DE ÇALIŞMA YAŞAMI VE YARATTIĞI STRES HASTALIĞIN EN ÖNEMLİ SEBEPLERİNDEN BİRİ OLARAK GÖSTERİLİYOR. İŞ STRESİ HİPERTANSİYONU TETİKLİYOR

    Her üç yetişkinden birinin hipertansiyon hastası olduğu ülkemizde, sayısı 15 milyonu geçen hastalardan yüzde 60’ı hipertansiyon hastası olduğunu bilmiyor. Hastalığını bilenler de tedavinin yaşam boyu sürmesi gerektiği bilincine ulaşmadığından hipertansiyon kontrol altına alınamıyor. Kalp-damar sistemi ve çeşitli organlarda çok sayıda ölümcül hasara sebebiyet veren hipertansiyon yaşam koşulları ve stresli çalışma yaşamı nedeniyle yaygınlaşarak yoluna devam ediyor.

    Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü öncesinde, Ankara’da TBMM binasında dün (14 Mayıs) gerçekleştirdiği basın toplantısında hipertansiyon ve iş stresi ilişkisine dikkat çekti. Novartis’in ve Omron'un koşulsuz katkılarıyla yürütülecek, çeşitli meslek gruplarında hipertansiyon taramalarını içeren Değerini Bil Projesi’nin de başlangıcının duyurulduğu toplantının ardından milletvekillerinin de önce tansiyonları soruldu; sonra kan basıncı ölçümleri yapıldı. Proje kapsamında öğretmenler, şoförler, gazeteciler, borsacılar, esnaflar gibi meslek grupları da taranacak.


    Köksal Toptan, Çetin Erol


    Sırrı Sakık, Köksal Toptan


    Basın mensupları

    Proje kapsamında taramaları sürdüren ekipler bugün (15 Mayıs) Kadıköy’deydi. 12-18 Mayıs tarihleri arasında Kadıköy Beşiktaş İskelesi Meydanı’nda kurulu olacak tansiyon ölçüm köşesinde sürdürülecek taramalarda 5000 kişiye ulaşılması hedefleniyor. Tansiyon ölçüm köşesi Kadıköylülerden büyük ilgi görüyor.

     


    Projenin basın toplantısı TBMM’de yapıldı

    TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, TKD Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, TKD Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Fatih Sinan Ertaş ve TKD Genel Müdürü Ahmet Ünver’in katılımı ile düzenlenen basın toplantısında hipertansiyon, stres ve çalışma yaşamı ilişkisi tüm ayrıntılarıyla ele alındı.

     

    Basın toplantısı

    Dünyada her sekiz ölümden biri hipertansiyona bağlı Prof.Dr. Çetin Erol, yaptığı konuşmada tüm dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan hipertansiyonun inme, kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği gibi çoğu kez geri dönüşü olmayan ağır sonuçlara yol açan ciddi bir halk sağlığı problemi olduğunu belirtti. Dünyada her 8 ölümden birinin hipertansiyona bağlı olduğunu dile getiren Erol, 2025 yılında dünyada erişkin nüfusun yüzde 30’unun hipertansiyon hastası olmasının beklendiğini ve bu oranın bir buçuk milyar insan anlamına geldiğini söyledi. Türkiye’de ise 2003 yılı verilerine göre 15 milyonun üzerinde hipertansiyon hastası bulunduğunu belirten Erol, bunların yalnızca yüzde 40’ının hastalığının farkında olduğunu ifade etti.


    Bülent Akarcalı, Çetin Erol


    F. Sinan Ertaş, Çetin Erol


    Tanju Çolak, Ahmet Ünver

     


    Hangi meslek grupları risk altında? 

    Hipertansiyonun ağır ve gerilimli çalışma koşulları nedeniyle çalışanlarda artış gösterdiğini belirten uzmanlar, dünya çapında yapılan araştırmalara göre acil yardım personelleri, itfaiyeciler, polisler, öğretmenler, sosyal hizmet uzmanları, yöneticiler ve madencilerin en büyük risk taşıyan meslek grupları olduğunu açıkladı.

     


    Stres ve hipertansiyona karşı yöneticilere ve çalışanlara hekimlerden öneriler

    ”Mesleğe ait gereklilikler çalışanın kaynakları ya da kapasitesi ile karşılanamadığında ortaya çıkan zorlayıcı fiziksel ve duygusal durumlar” olarak tanımlanan iş stresi, genellikle kaçınılmaz bir durum olarak görülüyor. Eğer bir birey sigara kullanıyor ve iş stresi yaşıyorsa kalbi dakikada 38 defa daha fazla atıyor. Bu bir günde 54.720 fazla atış anlamına geliyor ve kalp damar sisteminde önemli bir yük ve yıpranmaya yol açıyor.

    İş stresini azaltabilmek için kurumlara ve çalışanlara öneriler getiren uzmanlar, kurumlara önemli sorumluluklar düştüğünün altını çizdi. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi veren Prof. Dr. Fatih Sinan Ertaş şunları söyledi: ”Demokratik olmayan kurumlar, merkeziyetçi ve hiyerarşik yönetim tarzı, yıkıcı eleştiriler, objektif ödüllendirme bulunmaması, görev tanımlarının net olmaması çalışanların en çok ifade ettiği stres faktörleri. Kariyer planlaması yapılması ve çalışanların gelecek kaygılarının giderilmesi, iş yükünün çalışanın kapasitesine göre ayarlanması ve çalışma saatlerinin uzatılmaması stres yönetimi için önem taşıyor. Çalışanların da davranış bozukluğu olan ekip arkadaşlarından kaçınmaları, mesleki gelişimlerini sürekli kılarak yetersizlik duygusunu aşmaları, günlük yaşamlarında hobi ve dinlendirici etkinliklere yer vermeleri, mizah duygularını geliştirmeleri ve başarısızlıkla mücadele etmeleri gerekiyor.

    Ahmet Ünver projeyle ilgili verdiği bilgide, ”Değerini Bil” projesi kapsamında yapılacak genel halk ve meslek gruplarına yönelik taramaların Haziran ayında sonuçlanacağını ve yapılan değerlendirmeden sonra alınacak sonuçların Eylül ayında kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi. 12-18 Mayıs tarihleri arasında Kadıköy Meydanı’nda bir tansiyon ölçüm köşesi kurulacağını belirten Ünver bu yöntemle 5000 kişiye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.


    Diğer Görsel Malzemeler (Tıklayınız):



    Pankartı PDF formatında indirmek için tıklayınız (100 KB).

    Dünya Hipertansiyon Günü A4 Broşürü indirmek için tıklayınız (302 KB)

    TKD Basın Bülteni: 29 Eylül Dünya Kalp Günü
    8 Mart Dünya Kadınlar Günü
    EuroEcho Imaging 2013 Kongresi Basın Bültenleri
    Dünya Kalp Günü, 26 Eylül 2010
    2010 Dünya Hipertansiyon Günü, 17 Mayıs 2010 / Basın Bülteni
    27. Kongreden Bu Yana Etkinlikler
    1900'lerden 2000'lere Kardiyoloji
    TKD'den Havalimanlarımıza Acil Kalp Sağlığı Desteği
    Dünya Hipertansiyon Günü, 17 Mayıs 2009
    Kalbini Sev Kırmızı Giy
    TKD'den Dünya Hipertansiyon Günü'nde yurttaşlarımıza çağrı: "DEĞERİNİ BİL"
    Genel Kurulumuz Yapıldı, Yeni Kurullarımız Oluştu
    Avrupa Kalp Sağlığı Sözleşmesi İmzalandı
    Türk Kardiyoloji Derneği’nden, 8. Dünya Kalp Günü’nde davet: SAĞLIKLI BİR KALP İÇİN AİLECE KENETLENELİM Hep birlikte dengeli beslenelim, egzersiz yapalım, sigarayı bırakalım
    “Sağlıkta En Başarılı Sivil Toplum Kuruluşu Ödülü” Türk Kardiyoloji Derneği’nin
    Avrasya Maratonu’na Katılan Türk Kardiyoloji Derneği Türkiye'nin Kalp Sağlığı İçin Koştu
    Türk Kardiyoloji Derneği soruyor: "KALBİNİZ KAÇ YAŞINDA?"
    Türk Kardiyoloji Derneği kalp ve damar hastalıklarına karşı uyarıyor: HERŞEY “İYİ KALPLİ BİR TÜRKİYE İÇİN”
    2005 Dünya Kalp Günü: İyi kalpli bir Türkiye için BEL ÖLÇÜSÜNE DİKKAT
    “Tansiyonunuz Kontrol Altında Mı?” Kampanyası Başladı
    Türk Kardiyoloji Tarihinin En Büyük Ulusal Kongresi Antalya’da Başarıyla Tamamlandı
    Türk Kardiyoloji Tarihinin En Büyük Ulusal Kongresi Antalya’da Başarıyla Tamamlandı
    Olağan Genel Kurulumuzu Yaptık
    XIII. Ulusal Uygulamalı Girişimsel Kardiyoloji Toplantısı Ankara’da Yapıldı
    TÜRK KARDİYOLOJİ DERNEĞİ: “20 Milyon Hipertansiyon Hastası!”
    Dünya Hipertansiyon Günü Basın Bülteni, 17 Mayıs 2021
    29 Eylül Dünya Kalp Gününde Vatandaşlara Uyarı: "COVID Kalbinizi Kırmasın"
    2022’de Kadın Kalp Hastalıklarına Bakış – Kadın Kalbi Değerlidir
    TKD: "PH doğru yöntemlerle zamanında tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabiliyor”
    Kalp Yetersizliği Belirtilerini Dikkate Alın, Kalp Yetersizliğinin Tedavisi Mümkün
    Türk Kardiyoloji Derneği: “Dünyada ve ülkemizdeki birincil ölüm nedeni, hâlâ kalp-damar ve dolaşım sistemi hastalıkları”
    29 Eylül Dünya Kalp Günü Basın Bülteni - Fazla kilo, kalp krizi riskini 3 kat artırıyor..........
    Türk Kardiyoloji Derneği’nden kalp yetersizliğine dikkat çeken anlamlı etkinlik: “Kalp Yetersizliğine Blok, Hayata 3 Sayı!”