TKD YAYINLARI
Skip Navigation Links
  • Dernek
  • Bültenler
  • Basın Bültenleri
  • 2005 Dünya Kalp Günü: İyi kalpli bir Türkiye için BEL ÖLÇÜSÜNE DİKKAT
  • 2005 Dünya Kalp Günü: İyi kalpli bir Türkiye için BEL ÖLÇÜSÜNE DİKKAT

    BASIN BÜLTENİ (20.09.2005)

    Türk Kardiyoloji Derneği, Dünya Kalp Günü’nde uyarıyor:

    İyi kalpli bir Türkiye için

    BEL ÖLÇÜSÜNE DİKKAT

    Ülkemizdeki kalp ve damar uzman hekimlerinin meslek örgütü Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), 25 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle halkımızı en büyük “can düşmanı” kalp ve damar hastalıklarının işaretlerine karşı uyarıyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Erzurum ve Diyarbakır’da Sanofi Aventis’in desteği ve belediyelerin aktif katkısıyla yürütülen “Sağlıklı Kilo, Sağlıklı Şekil” etkinlikleriyle ilgili olarak düzenlenen basın toplantısına Dünya Kalp Federasyonu (WHF) Önceki Dönem Başkanı, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Philip A. Poole-Wilson da Onur Konuğu olarak katıldı.

    Toplantıda TKD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, bu yılki ana temanın “bel çevresinde yağlanma”olduğunu belirtti. Prof. Dr. Oto “Kardiyologlarımızın mezuniyet sonrası eğitimini geliştiren programlarımız ve araştırma-yayın çalışmalarımızın yanı sıra; her yıl en iyimser tahminlere göre 200 bin insanımızın canını alan, bunun birkaç katı insanımızı sakat bırakan bu hastalıklara karşı alınabilecek külfetsiz önlemleri halkımıza duyurabilmek için TKD olarak var gücümüzle çalışıyoruz. Bunlardan biri de bel çevresinde yağlanmanın önlenmesidir. Bel ölçüsü kadınlarımızda 88, erkeklerimizde 102 santimetreyi geçmemelidir,” dedi. 

    İdeal ölçü kadınlarımız için en çok 80 cm, erkeklerimiz için 90 cm.
    Prof. Oto, ideal bel ölçüsünün kadınlarımız için en çok 80 cm, erkeklerimiz içinse 90 cm olduğunu vurguladı.
    Toplantıya TKD Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Ergene ve Yönetim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Mahmut Şahin, Prof. Dr. Zeki Öngen de katıldı. Prof. Dr. Oktay Ergene bel çevresinin kalp ve damar hastalıklarının önemli işaretlerinden biri olduğu konusunda yapılan son araştırmaları anlattı ve "Türkçe'de 'göbeklilik' olarak tanımlanabilecek olan bel çevresinde yağlanma, kalp damar hastalıkları açısından çok büyük bir risk göstergesidir. Türk Kardiyoloji Derneği olarak yaptığımız araştırmalar, bu sorunun ülkemizde dünya ortalamasından daha ağır olduğunu göstermiştir. İnsanlarımıza kalp ve damar sağlığı için yalnızca kilo vermenin değil, sağlıklı bir endama sahip olmanın; yani bel ölçüsünü küçültmenin büyük önemini hızla anlatmalıyız," biçiminde özetledi.

    Altı kentimizde, yerel yönetimlerle işbirliği
    Prof. Dr. Ergene, Sanofi Aventis desteğiyle İstanbul Beyoğlu ve Ankara Çankaya’ya iki “Sağlıklı Kilo, Sağlıklı Şekil” heykeli dikildiğini; 25 Eylül’de buralarda kurulacak standlarda konuyla ilgili broşür dağıtılarak yurttaşlarımızın bel ölçülerinin alınacağını ve kalp damar hastalığı risklerinin ölçüleceğini belirtti. TKD bu kentlerin yanı sıra İzmir, Samsun, Erzurum ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyelerinin aktif katılımlarıyla bu kentlerde de  kamuoyunun dikkatini çekmek için afişler ve pankartlar asılıp broşürler dağıtılacağını açıkladı. Tüm Kardiyoloji Merkezlerimize Dünya Kalp Günü afiş ve bilgi kartlarından gönderildiğini ekledi.
    Prof. Ergene, toplantıda yaptığı sunumda konuyla ilgili olarak dünyada ve Türkiye’de yapılan araştırmaların bulgularını özetledi. Hekimlerimizin kalp damar hastalıkları riskini saptamak için hastalarının bel çevresi ölçümünü mutlaka rutin uygulama haline getirmeleri gerektiğinin altını çizdi.

    Yoksul ülkelerde daha öldürücü 
    Prof. Dr. Poole-Wilson aralarında Türkiye’nin de olduğu 27 WHF üyesi ülkede yapılan araştırmaların sonuçlarını açıkladı ve kalp damar hastalıkları risk göstergesi olarak bel çevresi ölçümünün taşıdığı önemi vurguladı. 
    Prof. Poole-Wilson kalp ve damar hastalıklarının özellikle düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde öldürücü olduğunu; her yıl dünyada 57 milyon ölümün 16.6 milyonunun bu hastalıklara bağlı olarak gerçekleştiğini; bu ölümlerin yüzde 78’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde kaydedildiğini belirtti.
    Bu acı tabloya dikkat çekmek amacıyla, Prof. Dr. Poole-Wilson WHF’nin Dünya Kalp Günü’nü ilk kez 2000 yılında başlattığını; o yıl 70 ülkenin katıldığı etkinliklere 2004 yılında 100 ülkenin katıldığını söyledi. WHF web sitesinin bu konuyla ilgili sayfalarının 2000 yılında 150.000 ziyaretci düzeyinden 2004 yılında 2 milyon ziyaretçiye yükseldiğini açıkladı. 
    Türk Kardiyoloji Derneği’nin genel inisiyatif ve çalışmalarında olduğu gibi Dünya Kalp Günü programlarında da yüksek bir performans gösterdiğini belirten Prof. Poole-Wilson basınımızın toplantıya gösterdiği ilginin devamıyla Türkiye’de kalp ve damar sağlığını geliştirmede büyük bir rol oynayacağını vurguladı.

    En büyük öncelik: Kadınlarımızı ve çocuklarımızı sağlıklı yaşama ikna etmek  
    Prof. Zeki Öngen kadınlarımızın erkeklerden üç kat daha büyük risk altında olduğunu, çünkü özellikle orta yaştan sonra büyük bölümünün ev işleri dışında hiç egzersiz yapmadığını; 45 dakikalık basın toplantısı sırasında 9 insanımızın daha kalp ve damar hastalıklarından öldüğünü belirtti. 
    Prof. Dr. Mahmut Şahin çocuklarımız arasında obezite sorununun genel inanışların ve tahminlerin çok üzerinde bir hızla arttığına, bunun sonucunun ise 15 yıl önce ancak 40 yaş sonrasında görülen kalp krizlerinin ülkemizde 25 yaşlara kadar inmesi olduğunu belirtti. "Bunda çocuklarımızın ve ailelerin  fast food tipi beslenmeyi ve gazlı içecekleri bir ödül, bir yüksek yaşam standardı gibi görmeleri ve bilgisayar-televizyon karşısında geçirdikleri zamanın artmasıyla daha önceki devirlerin çocuk oyun ve etkinliklerinin neredeyse ortadan kalkması çok büyük rol oynamaktadır," dedi. 
    Bu konuya bir ekleme yapan Prof. Öngen, "Son yapılan araştırmalar, kalp ve damar hastalıklarının alt yapısının daha ana karnındayken oluşmaya başladığını; bu yüzden de hasta olduktan sonra diyet uygulama ve hekimin önerdiği egzersizleri yapma tutumu yerine, olabildiğince erken yaşta sağlıklı beslenme ve egzersizi bir 'yaşam biçimi' haline getirmemiz gerektiğini" vurguladı.

    Radyo programımızın bu haftaki konusu da “Sağlıklı Kilo, Sağlıklı Şekil”
    23 Eylül Cuma günü TRT Radyo 1 ve Bölge Radyoları’nda her Cuma saat 16:00-16:30 arasında yayınlanıp 3-4 milyon dinleyiciye ulaşan ve bir yıl boyunca sürecek HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK adlı TKD uyarı skeçleri ve kardiyolog tavsiyelerinin 23 Eylül’deki programı da Dünya Kalp Günü’ne ve bu yılın ana teması Bel Çevresi Ölçümüne ayrıldı. 
    Türk Kardiyoloji Derneği, Türk insanını kalp ve damar sağlığı konusunda bilgilendirmek ve uyarmak amacıyla İYİ KALPLİ BİR TÜRKİYE İÇİN ana başlığı altında altı temel konuda bilgilendirme broşürleri hazırladı. Broşürlere www.tkd.org.tr adresinden de ulaşılabiliyor. 
    Sonbahardan itibaren televizyonlarda yayınlanacak KALPTEN SÖYLEŞİ ana başlığı altında 12 bölümlük uyarıcı ve aydınlatıcı bir dizinin çekimleri de tamamlandı; kurgusu devam ediyor.
    Dünya Kalp Günü Basın Toplantısı’nın hemen ardından, yedi kişilik bir üst düzey TKD delegasyonu ve Prof. Dr. Philip Poole-Wilson 21-24 Eylül 2005’te Almatı’da yapılacak olan 5. Türkçe Konuşan Ülkeler Kardiyoloji Kongresi’nde konferanslar vermek ve Türki ülkeler Kardiyoloji Derneklerinin başkanlarıyla WHF’ye katılımları konusunda görüşmeler yapmak üzere Almatı’ya gitti.
    Almatı’ya giden TKD delegasyonunda Başkan Prof. Dr. Ali Oto’nun yanı sıra Genel Sekreter Prof. Dr. Oktay Ergene ve Yönetim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Kamil Adalet, Prof. Dr. Mahmut Şahin, Prof. Dr. Zeki Öngen, Prof. Dr.

     İlgili Dosyalar:

    1)
    Dünya Kalp Federasyonu Medya Sunumu
    2) Measuring waist circumference: A simple and crucial first step towards tackling Heart disease
    3) Maintain a healthy weight, healthy shape For a heart for life 
    4)  Prof. Dr. Oktay Ergene'nin Dünya Kalp Günü sunumu


    Prof. Dr. Ali Oto:
     
    "İdeal ölçü kadınlarımız için en çok 80 cm, erkeklerimiz için 90 cm olmalı; kadınlarda 88 cm, erkeklerde 102 cm aşılmamalı."

    Prof. Dr. Oktay Ergene: 
    "Altı kentimizde, yerel yönetimlerle işbirliği yapıyoruz. Kadınlarımız 3 kat daha fazla risk altında."

    Prof. Philip A. Poole-Wilson: 
    "Kalp ve damar hastalıkları düşük ve orta gelirli ülkelerde daha öldürücü."

    (Soldan Sağa) 
    Prof. Dr. Mahmut Şahin, Prof. Dr. Oktay Ergene, Prof. Philip A. Poole-Wilson, 
    Prof. Dr. Ali Oto, Prof. Dr. Zeki Öngen
    TKD Basın Bülteni: 29 Eylül Dünya Kalp Günü
    8 Mart Dünya Kadınlar Günü
    EuroEcho Imaging 2013 Kongresi Basın Bültenleri
    Dünya Kalp Günü, 26 Eylül 2010
    2010 Dünya Hipertansiyon Günü, 17 Mayıs 2010 / Basın Bülteni
    27. Kongreden Bu Yana Etkinlikler
    1900'lerden 2000'lere Kardiyoloji
    TKD'den Havalimanlarımıza Acil Kalp Sağlığı Desteği
    Dünya Hipertansiyon Günü, 17 Mayıs 2009
    Kalbini Sev Kırmızı Giy
    TKD'den Dünya Hipertansiyon Günü'nde yurttaşlarımıza çağrı: "DEĞERİNİ BİL"
    Genel Kurulumuz Yapıldı, Yeni Kurullarımız Oluştu
    Avrupa Kalp Sağlığı Sözleşmesi İmzalandı
    Türk Kardiyoloji Derneği’nden, 8. Dünya Kalp Günü’nde davet: SAĞLIKLI BİR KALP İÇİN AİLECE KENETLENELİM Hep birlikte dengeli beslenelim, egzersiz yapalım, sigarayı bırakalım
    “Sağlıkta En Başarılı Sivil Toplum Kuruluşu Ödülü” Türk Kardiyoloji Derneği’nin
    Avrasya Maratonu’na Katılan Türk Kardiyoloji Derneği Türkiye'nin Kalp Sağlığı İçin Koştu
    Türk Kardiyoloji Derneği soruyor: "KALBİNİZ KAÇ YAŞINDA?"
    Türk Kardiyoloji Derneği kalp ve damar hastalıklarına karşı uyarıyor: HERŞEY “İYİ KALPLİ BİR TÜRKİYE İÇİN”
    2005 Dünya Kalp Günü: İyi kalpli bir Türkiye için BEL ÖLÇÜSÜNE DİKKAT
    “Tansiyonunuz Kontrol Altında Mı?” Kampanyası Başladı
    Türk Kardiyoloji Tarihinin En Büyük Ulusal Kongresi Antalya’da Başarıyla Tamamlandı
    Türk Kardiyoloji Tarihinin En Büyük Ulusal Kongresi Antalya’da Başarıyla Tamamlandı
    Olağan Genel Kurulumuzu Yaptık
    XIII. Ulusal Uygulamalı Girişimsel Kardiyoloji Toplantısı Ankara’da Yapıldı
    TÜRK KARDİYOLOJİ DERNEĞİ: “20 Milyon Hipertansiyon Hastası!”
    Dünya Hipertansiyon Günü Basın Bülteni, 17 Mayıs 2021
    29 Eylül Dünya Kalp Gününde Vatandaşlara Uyarı: "COVID Kalbinizi Kırmasın"
    2022’de Kadın Kalp Hastalıklarına Bakış – Kadın Kalbi Değerlidir
    TKD: "PH doğru yöntemlerle zamanında tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabiliyor”
    Kalp Yetersizliği Belirtilerini Dikkate Alın, Kalp Yetersizliğinin Tedavisi Mümkün
    Türk Kardiyoloji Derneği: “Dünyada ve ülkemizdeki birincil ölüm nedeni, hâlâ kalp-damar ve dolaşım sistemi hastalıkları”
    29 Eylül Dünya Kalp Günü Basın Bülteni - Fazla kilo, kalp krizi riskini 3 kat artırıyor..........
    Türk Kardiyoloji Derneği’nden kalp yetersizliğine dikkat çeken anlamlı etkinlik: “Kalp Yetersizliğine Blok, Hayata 3 Sayı!”